Hur skapades själen?

Några veckor efter mitt möte med Richard Dawkins intervjuade jag en annan världsberömd ateist: den amerikanske filosofiprofessorn Daniel Dennett. Han är aktuell med en ny bok där han går till botten med en av vetenskapens svåraste utmaningar: hur uppkom det mänskliga medvetandet – och varför är vi ensamma här på Jorden om att vara självmedvetna, reflekterande varelser?

Enligt Dennett lades grunden tidigt i människosläktets utveckling, i och med att våra tidigaste förfäder utvecklade förmågan att dela så kallade ”memer” – enkelt uttryckt idéer – med varandra. Det här öppnade dörren för att börja göra saker som inte baserades på genetiska instinkter, vilket gjorde oss till unika bland alla däggdjur:

– Tusentals memer gick hand i hand för att forma grunden till vårt medvetande. På samma sätt som livet en gång uppstod från så kallade ”Feedstock molecules” (ungefär råmaterialmolekyler) var memer det råmaterial som behövdes för att skapa vårt medvetande.

Ett fascinerande möte – med en fascinerande man.

Skärmavbild 2017-12-16 kl. 12.58.49

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s