Tro och icke-tro

Förra veckan intervjuade jag evolutionsbiologen och forskaren Richard Dawkins i Stockholm. Dawkins är antagligen mest känd för sin ateism, som han gett uttryck för i böcker som “Illusionen om Gud” 2006. Det blev ett mycket intressant samtal, tycker jag själv, där vi bland annat kom in på den tröst som religionen ger miljarder människor världen över – något som vetenskapen inte kan erbjuda på samma sätt:

Det faktum att något är trösterikt gör inte att det är sant. Universum är inte skyldigt oss någon tröst. Steven Pinker sa en gång: ”Om du blir jagad av en tiger finner du säkert tröst om du intalar dig själv att det är en kanin, men det är fortfarande en tiger”.

Skärmavbild 2017-10-25 kl. 12.11.46

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s