“Författaren moraliserar aldrig över sina informanters livsval…häpnadsväckande levande och ofta gripande berättelser som är väl värda att ta del av.” – Arbetaren
“…initierat och intresseväckande om intressanta människoöden, mytomspunna män, maktutövning och en helt unik plats. Betyg: 4/5” – Bibliotekstjänst
Den 12 september 2017 släppte jag boken “Alcatraz – de sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse” på Santérus förlag. I boken har jag bland annat intervjuat nio före detta fångar som satt på fängelset under tiden det var i drift mellan 1934 och 1963. Boken går att beställa på flera sajter, bland annat HÄR.
I juni 2018 kom boken på engelska, med titeln “Alcatraz: The Last Survivors”. Denna version går att beställa HÄR.
I mars 2019 kom boken som ljudbok på Storytel, inläst av Per Runhammar. Denna version går att lyssna på med Storytel-abonnemang HÄR eller ladda ner som en fristående ljudbok (MP3) HÄR.
I augusti 2019 kom den i en uppdaterad pocketversion, som finns ute i butik just nu men som också går att beställa HÄR.
I november 2019 kom boken i digital form som e-bok. Denna version går att ladda ner HÄR och finns även att läsa på till exempel Nextory HÄR.
Den som är nyfiken kan även följa ett Instagramkonto: @alcatrazbok. Förlaget beskriver boken så här:
“När Jon Forsling träffade den 88-årige ex-fången Bob Luke i San Francisco för att intervjua honom för en artikelserie som Aftonbladet hade beställt, väcktes idén att söka upp och intervjua de sista överlevande fångarna från Alcatraz. Det kunde inte finnas många kvar, eftersom fängelset stängde för över ett halvsekel sedan. Efter en grundlig research kom han fram till att det fanns färre än tjugo fångar kvar i livet av de totalt 1545 som skakade galler på ön. En försvinnande liten grupp alltså, som snart kommer att vara helt försvunnen. Idén var att skriva en bok kring dessa sista överlevare, och utifrån deras berättelser skapa en typ av bokslut över en unik epok i amerikansk kriminalhistoria – både ett lapptäcke av människoöden och ett slags “requiem” över världens mest ökända fängelse. Han ringde, mejlade och skrev brev till gamla män utspridda över hela USA. Vissa var lätta att få tag på; andra krävde ett visst detektivarbete för att komma i kontakt med. Några svarade inte, men nio ställde villigt upp och berättade. Vissa har varit fria män i årtionden; andra sitter fortfarande bakom lås och bom. En hade hittat Gud, andra var övertygade ateister. En hade hjärtat långt ut på vänsterkanten, en annan röstade på Donald Trump i presidentvalet 2016. Vissa mindes sina år på Alcatraz in i minsta detalj; andra hade förträngt dem. De var vänliga, eftertänksamma män i åttioårsåldern som berättade vad de gjorde som testosteronstinna 25-åringar. Att flera av dem hade begått vidriga mord behövde författaren påminna sig själv om när han märkte att han började tycka lite för bra om dem. Vissa brott måste anses vara oförlåtliga, oavsett hur lång tid som har förflutit sedan de begicks.
Det de berättar är skakande, gräsligt, obegripligt, idiotiskt, galet och genialt i en fascinerande blandning”.



Like this:
Like Loading...