Lantz

Har gjort ännu ett omslagsjobb för Aftonbladets finfina Femplus-bilaga, denna gång med programledaren och komikern Annika Lantz. Vi träffades på ett fik vid Mariatorget häromveckan, och det blev ett intressant samtal om Metoo-rörelsen, att fylla 50, och hur hon påverkats av den cancerdiagnos hon fick för tre år sedan:

Jag tänker på det mindre nu. I början drabbades jag av panik så fort jag fick ont i någon kroppsdel, då kom all den där skräcken genast upp igen. Nu kan jag dra ett djupt andetag och tänka att ”äh, det är nog bara magkatarr”.

Advertisements

“Jag får se ut så här.”

I dagens femplus-bilaga som följer med Aftonbladet har jag intervjuat radioprofilen, konstnären och – numera även – skivartisten Stina Wollter. Jag träffade henne tillsammans med sambon Micke Olsson i Uppsala häromveckan, och det blev ett intressant samtal om livet, döden, musiken, och hennes kamp för att vara precis som man är – i alla lägen:

Oavsett konstform – om det handlar om litteratur, konst eller musik – är det bra med människor som pratar om livet, och hur det är att vara människa. Där det inte bara handlar om putsade hem, platta magar och att visa upp sina perfekta familjer. Vi fuckar upp våra hjärnor av att följa vissa sociala medier-flöden.

Skärmavbild 2018-04-06 kl. 12.10.06

Cirkulera #1/18

Utöver mitt “vanliga” frilansande har jag nu även börjat vara redaktör för en tidning vid namn Cirkulera, som ges ut av kommunalförbundet VafabMiljö här i Västerås. Det är en tidning som kretsar kring olika aspekter av miljö – klimatförändringar, återvinning, olika former av miljöarbete – och min uppgift är att se över hela produkten från ax till limpa. I nummer 1/18 (den kommer ut med tre nummer om året) har det bland annat inneburit att själv göra några roliga intervjuer, med den fd tv-meteorologen Pär Holmgren, organisationen Håll Sverige Rent och Stockholmskrögaren Jens Dolk som alla på olika sätt jobbar för miljön.

I dagarna delades tidningen ut gratis till stora delar av Västmanland med omnejd. Den går även att läsa HÄR.

Skärmavbild 2018-01-27 kl. 21.33.44

Hur skapades själen?

Några veckor efter mitt möte med Richard Dawkins intervjuade jag en annan världsberömd ateist: den amerikanske filosofiprofessorn Daniel Dennett. Han är aktuell med en ny bok där han går till botten med en av vetenskapens svåraste utmaningar: hur uppkom det mänskliga medvetandet – och varför är vi ensamma här på Jorden om att vara självmedvetna, reflekterande varelser?

Enligt Dennett lades grunden tidigt i människosläktets utveckling, i och med att våra tidigaste förfäder utvecklade förmågan att dela så kallade ”memer” – enkelt uttryckt idéer – med varandra. Det här öppnade dörren för att börja göra saker som inte baserades på genetiska instinkter, vilket gjorde oss till unika bland alla däggdjur:

– Tusentals memer gick hand i hand för att forma grunden till vårt medvetande. På samma sätt som livet en gång uppstod från så kallade ”Feedstock molecules” (ungefär råmaterialmolekyler) var memer det råmaterial som behövdes för att skapa vårt medvetande.

Ett fascinerande möte – med en fascinerande man.

Skärmavbild 2017-12-16 kl. 12.58.49

Tro och icke-tro

Förra veckan intervjuade jag evolutionsbiologen och forskaren Richard Dawkins i Stockholm. Dawkins är antagligen mest känd för sin ateism, som han gett uttryck för i böcker som “Illusionen om Gud” 2006. Det blev ett mycket intressant samtal, tycker jag själv, där vi bland annat kom in på den tröst som religionen ger miljarder människor världen över – något som vetenskapen inte kan erbjuda på samma sätt:

Det faktum att något är trösterikt gör inte att det är sant. Universum är inte skyldigt oss någon tröst. Steven Pinker sa en gång: ”Om du blir jagad av en tiger finner du säkert tröst om du intalar dig själv att det är en kanin, men det är fortfarande en tiger”.

Skärmavbild 2017-10-25 kl. 12.11.46

Det stora filtret

Varför hittar vi inte intelligent liv i rymden? Häromdagen Skype-intervjuade jag den amerikanska professorn James D. Miller om den hisnande teorin som går under namnet “Det stora filtret”. Enkelt uttryckt är det idén om att det finns en slags ”tröskel” där allt liv i vårt universum obönhörligen tar slut – en sannolikhetsbarriär som stoppar en teknologiskt avancerad civilisation som är i stånd att kolonisera rymden från att lyckas. Det var en fascinerande diskussion som fick det att hisna för mitt inre:

Det finns många planeter i vårt universum, men vi observerar inte liv på någon av dem. Så det finns uppenbarligen något som hindrar nästan alla planeter från att ge upphov till intelligent liv som kan ge sig till känna. ”Det stora filtret” kallar man den teori som beskriver vad detta något kan vara.

Skärmavbild 2017-09-29 kl. 10.02.20

Den nya terrorn

I början av augusti åkte jag och min familj en vecka till Barcelona. Vi hade det ljuvligt – badade på Barceloneta-stranden, vandrade upp och ned för Las Ramblas, njöt av La Sagrada Familia – men strax efter att vi kom hem drabbades staden som bekant av en fruktansvärd terrorattack som krävde minst 13 människoliv. Det känns så oerhört sorgligt och frustrerande att detta – sporadiska attacker i Europas storstäder – dessa dagar hör till vardagen.

Jag  har skrivit om den nya terrorn i Aftonbladet HÄR.

Skärmavbild 2017-08-25 kl. 10.58.48