Fyra unika rättsfall

Med anledning av det uppmärksammade Wilma Andersson-fallet – den 17-åriga flickan som försvann spårlöst från Uddevalla den 14 november och som misstänks ha mördats – har jag pratat med före detta överåklagare Sven-Erik Alhem om svårigheterna att lösa mordfall där någon kropp aldrig återfinns:

“En död kropp är inte en nödvändig komponent för att någon ska fällas för mord. Men det innebär en enorm uppförsbacke för en åklagare om man inte hittar liket. För att få en fällande dom i sådana fall gäller det att kunna utesluta alla tänkbara, alternativa scenarier om varför en person är försvunnen”.

Dömdes för mord – utan att någon kropp hittades  Aftonbladet.png

Paperback writer

Nu finns äntligen min bok om Alcatraz som pocket! I skrivande stund finns den att köpa i ett hundratal bokaffärer från norr till söder, och needless to say är jag mycket glad och uppspelt över detta. 🙂

Boken är uppdaterad i form av ett nyskrivet förord, där jag bland annat berättar om det grymma öde som drabbade James “Whitey” Bulger sedan boken ursprungligen släpptes på hösten 2017.

Kungahus X 11

Fick ett oväntat utlägg för ett tag sen: att skriva en artikelserie bestående av 11 (!) långa dokument om vart och ett av våra europeiska kungahus. Jag är ju inte världens största rojalist, men det har varit intressant att grotta ner sig i de märkliga historier som monarkierna har i bagaget.

Del ett – om Monaco – gick att läsa i lördagens Aftonbladet:

65394538_2894173503958419_1013727335439925248_n

Mikey 2000 – 2019

Förra veckan åkte jag ner till Malmö för att träffa föräldrarna till en artonårig kille som dog av en överdos i mars. De vill varna för den nya innedrogen Tramadol, som ökar kraftigt bland ungdomar. Ett tungt möte såklart, men jag är tacksam att jag fick berätta deras historia.

Hans mamma Valentina beskrev en glad och positiv pojke, som gradvis bröts ner av en drog som var mycket starkare än han kunde ana:

De här ungdomarna som tar Tramadol förstår inte hur beroendeframkallande den är. Den är så stark att de är chanslösa.

IMG_5464

Cold cases

Jag har skrivit om den nya polisdatalag som trädde i kraft vid årsskiftet – och som ökar hoppet att lösa flera “cold case”-mordfall. Polisen kan nu göra så kallade “familjesökningar” om de har dna-spår från misstänkta mördare, och på så sätt ringa in gärningsmannen om hen har en nära familjemedlem som finns i dess register.

Som Mats Pettersson, gruppchef för Kalla Fall-avdelningen i Stockholms län, sa till mig:

Det är ett spaningsverktyg som det finns stora möjligheter med. Det ger ett lite större urval av människor som man kan närma sig på olika sätt. 

Image-1 (1)

Alliansen 2004 – 2019

Häromdagen blev som bekant regeringsbildningen klar, efter en extremt lång och utdragen process. I och med den dödförklarades Alliansen av de flesta experter, och i lördagens Aftonbladet skrev jag ett 10 000 tecken långt dokument om den borgerliga koalitionens uppgång och fall. Jag intervjuade många av de främsta arkitekterna bakom Alliansen – bland annat de före detta partiledarna Göran Hägglund och Lars Leijonborg – och jag tycker själv det blev en intressant text om ett unikt, politiskt experiment.

Men är Alliansen verkligen död? Nej, ansåg strategen Per Schlingmann, som bland annat sa detta:

Det är alldeles för tidigt att säga att Alliansen går i graven. Just nu är det lite upphetsat, men jag är helt övertygad om att de fyra partierna kommer att hitta tillbaka till varandra. Det är trots allt så att C och L har ett budgetsamarbete, de sitter inte i en S-ledd regering.

img_4989

Nyhetsåret 2018

Med cirka 36 timmar kvar av det här händelserika året kan det vara värt att titta i backspegeln. Med dagens Aftonbladet medföljer en 20-sidig bilaga skriven av yours truly, där jag försökt sammanfatta 2018 års största nyhetshändelser. Som alltid när man ska summera tolv månader slås man av hur mycket som hann hända, och långt ifrån allt kunde såklart få plats. Men jag hoppas verkligen att jag fick med det viktigaste! 🙂

För egen del var 2018 ett bra frilansår, ett år där jag fick bra och varierande jobb och fick mitt aktiebolag på fötter. Snart 2019 – och räkneuret börjar om på noll igen.

IMG_4877