James “Whitey” Bulger 1929-2018

Förra veckan blev hektisk på ett oväntat sätt. I tisdags mördades före detta maffiabossen James “Whitey” Bulger i ett fängelse i West Virginia, 89 år gammal. Bulger medverkade i min bok om Alcatraz i form av ett 18 sidor långt brev som han skickade till mig för snart två år sen, där han förutom sina minnen av “The Rock” skrev om en mängd olika saker.

I gårdagens Aftonbladet skrev jag ett stort dokument om Bulger, där jag citerade ur brevet. Och i fredags morse deltog jag i SVT:s morgonstudio och pratade om honom. Det var första gången jag blivit intervjuad i direktsändning, och det var en spännande (och rätt nervös) upplevelse.

Bulger dog sannerligen som han levde. Våldsamt, kallblodigt och hjärtlöst.

IMG_4515

IMG_4520

Advertisements

Lisbeth Palme 1931-2018

Olof Palmes änka Lisbeth dog igår, 87 år gammal. Telefonen ringde strax innan kl 17 och en redaktör ville att jag skulle skriva 5 000 tecken om hennes liv. Det kändes som en stor och på sätt och vis högtidlig utmaning att ta sig an – för mig som växte upp på 70- och 80-talet var Olof och Lisbeth Palme ikoner som var en slags kung och drottning över folkhemmet. Och jag var gammal nog att minnas mordet på Sveavägen som något oerhört och ogripbart. Men trots att tiden kvar knapp blev texten okej tycker jag.

Inledningen  lyder:

Sverige tar farväl av en kvinna vars liv alltid kommer att förknippas med vad som hände i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan en kall februarikväll 1986.

Men för sin familj och sina vänner var Lisbet Palme mycket mer än en statsministerfru, som stod vid sin make Olof Palmes sida i över trettio år innan en okänd mördare tog hans liv.

ett

två

Greatest Hits

En mycket rolig grej: i höst kommer Storytel att släppa ett tiotal ljud- och e-böcker av några av mina (i mitt tycke) bästa artiklar! Detta gör de via sin nya satsning Storytel Dox, där lyssnare och e-läsare kan ladda ner längre, journalistiska reportage. Några av de grejer som släpps i oktober och november är mina texter om Columbine-massakern, Olösta svenska mord och The Grim Sleeper för Aftonbladet, samt dokumenten om konflikten i Nordirland och Elvis Presley som jag skrev för Allt om Historia. 🙂

IMG_4388

Ernst

Har intervjuat det mysigaste vi har i tv-rutan – Ernst Kirchsteiger, 60 – inför säsongspremiären av TV4:s “Sommar med Ernst”. Intervjuade honom 2013 för Aftonbladets söndagsbilaga, och det är alltid en utmaning att intervjua någon som är så medievan, folkkär och “sönderskriven”. Vad mer kan man lära sig om Ernst, liksom?

Jag tycker ändå att samtalet brände till lite när vi kom in på hans uppväxt i Värmland som barn till invandrare. Där hittade jag en ledtråd till varför han utvecklades till att bli så oerhört ödmjuk och vänlig i sin framtoning:

Jag kan bara hänvisa till något som min mamma sa till mig och mina bröder en gång. Hon sa: ”Vet ni barn, det här är inte vårat land. Så vi måste vara bättre än svenskarna för att vara kvar”.

37058408_2151493788226398_2035160976080240640_n

Alcatraz: The Last Survivors

Häromdagen släppte jag min bok om Alcatraz på engelska, och den går numera att köpa via Amazons sajt HÄR. Eftersom mitt svenska förlag inte har någon amerikansk filial fixade jag denna gång rubbet själv, via Amazons print-on-demand-tjänst Createspace. Det var en erfarenhet som gav mersmak: det är svårt och tar tid, men när man väl lär sig hantverket är det också en stor frihet att kunna bestämma layout, omslag, prissättning etc helt och hållet själv.

Utmaningen nu ligger i att själv också marknadsföra boken i olika kanaler. Jag kommer att återkomma med uppdateringar under sommaren och hösten om hur det går! 🙂

cropped-36240083_2121132211262556_3805460991282511872_o3.jpg

Rydberg

Åkte ner till Helsingborg i början av juni, och träffade Eva Rydberg i Fredriksdalsteatern inför premiären av hennes sommarföreställning. Det blev ett intressant samtal, tycker jag, om att göra sig en karriär på att vara rolig som kvinna i en tid då kvinnor förväntades vara duktiga och söta.

Artikeln gick i Aftonbladets Femplusbilaga på midsommarafton:

rydberg