Bronätverket

Jag gjorde en väldigt intressant intervju i Stockholm förra veckan, en intervju som går att läsa i dagens Aftonbladet. Anders Stensson, 32, var under många år ledare för det kriminella gänget Bronätverket och har åkt in och ut ur fängelset de senaste åren. Men nu har han fått nog, och valde att prata ut om varför det kriminella livet är “allt annat än glamoröst”. Förhoppningsvis kan han inspirera andra i hans situation att hitta modet och sluta leva destruktivt – för sin egen skull och samhällets.

Det finns ingenting gott att hämta. Det är misär, det är droger, det är våld, det är fängelse. Det är splittrade familjer och splittrade relationer.

Las Vegas Raiders #2

För två år sedan intervjuade jag den halvsvenske kickern Daniel Carlson, som precis hade blivit signad av laget Oakland Raiders i NFL. I torsdags kväll gjorde jag en ny intervju med Carlson, vars pappa är från Småland, som nu har flyttat till Las Vegas med sitt lag. Intervjun lades upp på Sportbladets hemsida nu i eftermiddags.

Att skriva sport gör jag extremt sällan, men det är skitkul att få skriva om min favoritsport – amerikansk fotboll – ibland. Daniel är en hygglig kille och vi sa att vi skulle höras om två år igen…om han fortfarande är kvar i ligan då, vill säga.

Trump, Sex Pistols och ett 500 år gammalt blodbad

Undrar ni varför jag älskar att vara frilans? Även om det är jobbigt som satan, även om ovissheten och osäkerheten kan nagga på humöret? Veckan som gått är ett bra svar.

I tisdags gick USA till val, och i tidningen hade jag äran att skriva ett 10 000 tecken långt dokument om president Trumps tid i Vita Huset. (Som det ser ut i skrivande stund blir det inte fyra år till, men vem vet).

I fredagens tidning skrev jag ett dokument om punklegenderna Sex Pistols allra första gig, som förband till ett obskyrt pubrockband på en konstskola i London.

Och idag har jag skrivit en lång text om Stockholms blodbad, med anledning att det har gått exakt 500 år sedan Sveriges mest ökända massavrättning ägde rum.

Trump, Sex Pistols, och Stockholms blodbad. Politisk nutidshistoria, musikhistoria och medeltidshistoria i en salig blandning. Precis så spretigt kan det vara att vara frilansjournalist. Och det är därför jag (oftast) älskar mitt jobb.

Ostalgin efter DDR

Just det, ostalgi – inte nostalgi. Detta begrepp var nytt för mig, men används i Tyskland för att beskriva folk som saknar tiden då landet var uppdelat i öst och väst. Idag har det gått exakt 30 år sedan nationen officiellt återförenades efter decennier av Kalla kriget, men levnadsstandarden mellan forna DDR och Västtyskland har fortfarande inte jämnats ut.

I dagens Aftonbladet har jag skrivit en lång artikel om detta, där jag tog hjälp av Tysklandsexperten Kajsa Borgnäs, som är chef på det tyska fackliga utredningsinstitutet Stiftung Arbeit und Umwelt:

Folk är besvikna och trodde att det skulle bli mer utjämnat än vad det har blivit. Även om man kanske inte hade förhoppningar att det skulle hinna bli bättre för sig själv hade man det för sina barn och barnbarn.

Mångvärldshypotesen

Älskar att skriva om rymden, oavsett om det är med en rent planetär vinkel eller som häromdagen – med en hisnande, svårförståelig, kvantmekanisk touch.

Mångvärldshypotesen är nästan omöjlig att förklara på ett lättfattligt sätt, särskilt den del av den som rent teoretiskt leder till att vi människor kan vara “odödliga” i något universum. Men jag fick hjälp av författaren Helena Granström och gjorde mitt bästa:

Antifa och kravallerna i USA

Den senaste veckan har flera amerikanska storstäder drabbats av kravaller och kaos i kölvattnet av protesterna mot George Floyds död i Minneapolis. Häromdagen gick president Trump ut på Twitter och lade skulden på extremvänstern och den löst sammanhållna organisationen Antifa, som han nu vill terrorstämpla.

Jag har skrivit ett dokument om Antifa, där jag pratat med Säpo, terrorexperten Magnus Ranstorp – samt medlemmar av Antifa själva (eller Afa, som de kallar sig i Sverige).

Tillgång och efterfrågan

För några år sedan var intresset svalt för svenskarna Alexander Hjertström och Fredrik Kempes andningsmasker. Men nu – på grund av coronavirusets utbrott – köar tiotusentals människor världen plötsligt om för att få köpa dem. Det har gått så långt att lagret har sålt slut, och Alexander berättade för mig att de är ambivalent inställda till att de kommer att tjäna storbelopp på en pandemi:

Å ena sidan är vi så klart glada. Men samtidigt vill vi inte att det här ska hända. Det är det paradoxala i vår affärsidé, att när världen lider så går det bra för oss. Vi vill egentligen inte ha en massförsäljning av våra masker, vi vill att man ska få koll på coronaviruset.

4b441a48-14c3-424d-9856-4f80d215c528

Nytt hopp för allergiker

Har skrivit om en ny, unik vaccinationsmetod som tänder ett hopp för alla pollenallergiker runtom i Sverige. Metoden – som bygger på stimulering av immunförsvaret direkt via lymfkörteln – har tagits fram av forskare vid Allergicentrum i Region Östergötland.

I korta drag handlar det om att minska antalet doser – och det rejält. Lars Ahlbeck, överläkare i allergologi vid Allergicentrum i Linköping och en av forskarna bakom studien, berättade för mig att en stor, internationell studie nu ska genomföras:

I hundra års tid har man injicerat vaccinet under skinnet, men med den nya metoden injicerar man vaccinet direkt i lymfkörtlarna i ljumsken vilket ger en mycket bättre effekt. Vi vet redan att det här sättet fungerar, vad vi inte vet är vilken dos som behövs.

4cbf2fec-526f-44a6-a147-f3f40606b869

Fyra unika rättsfall

Med anledning av det uppmärksammade Wilma Andersson-fallet – den 17-åriga flickan som försvann spårlöst från Uddevalla den 14 november och som misstänks ha mördats – har jag pratat med före detta överåklagare Sven-Erik Alhem om svårigheterna att lösa mordfall där någon kropp aldrig återfinns:

“En död kropp är inte en nödvändig komponent för att någon ska fällas för mord. Men det innebär en enorm uppförsbacke för en åklagare om man inte hittar liket. För att få en fällande dom i sådana fall gäller det att kunna utesluta alla tänkbara, alternativa scenarier om varför en person är försvunnen”.

Dömdes för mord – utan att någon kropp hittades  Aftonbladet.png