Det stora filtret

Varför hittar vi inte intelligent liv i rymden? Häromdagen Skype-intervjuade jag den amerikanska professorn James D. Miller om den hisnande teorin som går under namnet “Det stora filtret”. Enkelt uttryckt är det idén om att det finns en slags ”tröskel” där allt liv i vårt universum obönhörligen tar slut – en sannolikhetsbarriär som stoppar en teknologiskt avancerad civilisation som är i stånd att kolonisera rymden från att lyckas. Det var en fascinerande diskussion som fick det att hisna för mitt inre:

Det finns många planeter i vårt universum, men vi observerar inte liv på någon av dem. Så det finns uppenbarligen något som hindrar nästan alla planeter från att ge upphov till intelligent liv som kan ge sig till känna. ”Det stora filtret” kallar man den teori som beskriver vad detta något kan vara.

Skärmavbild 2017-09-29 kl. 10.02.20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s