Alcatraz, del 1

I maj åkte jag till den amerikanska västkusten för att skörda en av frilanslivets frukter: möjligheten att när som helst bege sig till något av världens hörn och göra precis det reportage man vill göra. Jag var borta i fem dagar, och under denna tid grottade jag ner mig rejält i ett intresse jag har haft sedan barnsben: fängelseön Alcatraz i San Francisco Bay.

Som elvaåring besökte jag ön för första gången med mina föräldrar, och sedan dess har jag varit antagligen den största Alcatraz-nörden i Sverige. Jag har plöjt ett trettiotal böcker, mejlat med före detta fångar och besökt ön totalt sex gånger.

Och jag har skrivit om den. En bilaga för Aftonbladet 2010, en Under strecket-artikel för Svenska Dagbladet 2012 (länkar till dessa finns under “Jobb genom åren”), ett kriminalfall för Allers 2012, en kulturartikel för Upsala Nya Tidning 2012…och med start idag är det dags för en hel liten artikelserie på Aftonbladet Plus!

I del ett har jag intervjuat den före detta fången Bob “Cold Blue” Luke, som idag är 88 år gammal. Han dömdes till fängelse för bankrån på 50-talet, och satt på Alcatraz mellan 1954 och 1959. Vi träffades på Fisherman’s Wharf i San Franciscos hamn en blåsig lördagseftermiddag, och det var ett fascinerande möte. För mig, förstås, men förhoppningsvis även för folk som inte vet ett dugg om ön.

För det är ett sällsamt människoöde att ha suttit på Amerikas mest ökända fängelse, och fortfarande vara i livet och kunna berätta om det.

– Folk spöade upp varandra hela tiden. Jag såg folk knivhuggas, några dog. Men jag var aldrig rädd för min egen säkerhet, för jag var bra på att slåss. Om någon sa något jag inte gillade så nitade jag dem bara.

Skärmavbild 2015-06-25 kl. 13.17.25

Skärmavbild 2015-06-25 kl. 13.34.59

2 thoughts on “Alcatraz, del 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s