Kampen mot IS

Precis som alla andra är jag förfärad över Islamiska Staten och dess ondskefulla framfart i främst Irak och Syrien. Igår åt jag lunch med en flykting från just Syrien, en journalist som blev tvungen att lämna sitt hemland för att klara livhanken. Han ville inget hellre än att återvända till Syrien, men som läget ser ut nu lär det dröja många år innan det är möjligt.

Jag gjorde ett knäck om IS, som lades upp på Aftonbladet Plus idag. Där har jag pratat med den ansedde Irak-experten Sajad Jiyad, som är Senior Researcher på Al-Bayan-centret i Baghdad. Han pekade på en rad saker som han menar behöver göras för att IS – på sikt – ska kunna besegras.

Han passade också på att dela ut svidande kritik mot hur kriget mot IS hittills har skötts:

Den USA-ledda koalitionen har misslyckats för att man inte har gjort ett seriöst militärt åtagande. Man snittar 15 flyganfall om dagen, att jämföra med 800 om dagen under Irak-kriget 2003. Obama har sagt att han vill förgöra IS, men jag tror att strategin egentligen är att behärska dem och inte ens det verkar fungera.

Skärmavbild 2015-06-10 kl. 12.45.18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s