Glad påsk!

Vad bättre sätt att fira påsken på, än att läsa ett knäck om Jesusreliker av yours truly? 😉 Igår lades en artikel upp på Aftonbladet Plus som handlar om alla påstådda föremål som finns bevarade från Jesus och hans tid i olika kyrkor världen över. Och vi pratar inte bara Turinsvepningen här, vi pratar Jesus navelsträng (!), törnekronan han bar till sin korsfästelse och bitar från det ursprungliga korset.

Sant eller falskt? Personligen lutar jag åt det senare i samtliga fall. Som professor Stephan Borgehammar vid Lunds universitet sa när jag intervjuade honom till knäcket:

De skriftliga källorna under kristendomens första århundraden är så få. Det gör det svårt att veta vad de bevarade, och varför. Många reliker kan nog ses som symboliska, men samtidigt finns det en kittlande möjlighet att de faktiskt skulle kunna röra sig om äkta ­föremål.

Skärmavbild 2015-04-03 kl. 11.34.18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s