Pop som tortyrredskap

I början av december släppte den amerikanska senatens underrättelseutskott en 500 sidor lång sammanfattning av CIA:s så kallade ”förstärkta förhörstekniker” efter 11 september-attackerna 2001. Jag har skrivit ett dystert knäck för Aftonbladet Plus om en av de mer bisarra metoderna CIA använde sig av för att bryta ner fångar innan de förhörde dem: popmusik. En fånge vid namn Binyam Mohamed tvingades till exempel lyssna på Eminems låt ”Slim Shady” oavbrutet – i 20 dygn:

Jag hörde den om och om igen. CIA gjorde så på folk, inklusive mig, dag och natt i flera månader innan jag blev frigiven. Många förlorade förståndet. Jag kunde höra hur fångar skrek och slog sina huvuden mot väggen.

Skärmavbild 2015-01-21 kl. 11.46.40

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s