Ronja 30

I dagarna har det gått 30 år sedan en av svensk films mest klassiska produktioner – Tage Danielssons “Ronja Rövardotter” – hade biopremiär. Jag fick i uppgift av Aftonbladet Nöje att dra ihop ett saftigt dokument med anledning av detta jubileum, vilket såklart var en njutbar resa tillbaka i tiden.

Jag var tio när filmen hade premiär. Jag minns att scenen med vildvittrorna kändes oerhört avancerad (vilket den också var: filmens idag 81-åriga producent, Waldemar Bergendahl, berättade för mig att det var den första digitala specialeffekten i svensk filmhistoria).

Många av skådisarna har ju tyvärr gått ur tiden: Lena Nyman, Per Oscarsson, Allan Edwall…och regissören Tage Danielsson dog ju redan ett år efter biopremiären. Men Börje “Mattis” Ahlstedt lever som bekant fortfarande, och han levererade följande rörande citat angående en av filmens mest oförglömliga scener:

– Allan sa ofta till mig: ”du är så varm, Börje, du är så het. Din värmeutstrålning är så stark”. När vi skulle filma scenen där Skalle-Per ligger på dödsbädden sa han till mig: ”jag har svårt att dö i din värmeutstrålning”.

Skärmavbild 2014-11-27 kl. 20.11.01

2 thoughts on “Ronja 30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s