Kowloon och konspirationsteorier

I eftermiddag lades två vitt skilda knäck av yours truly upp på Aftonbladet Plus. Det första är historien om det som måste vara den märkligaste stadsdelen i modern tid: Kowloon Walled City i Hong Kong. Innan den demolerades 1992 bodde cirka 50 000 människor här, staplade på varandra på en area stor som två fotbollsplaner i fallfärdiga, klaustrofobiskt små lägenheter som hade byggts utan en enda arkitekt.

En bild säger mer än tusen ord brukar det heta:

Skärmavbild 2014-09-26 kl. 17.43.47

Det andra knäcket handlar om att många fortfarande ifrågasätter den officiella haveriutredning som gjordes efter att M/S Estonia förliste 1994. Inför tjugoårsdagen av tragedin på söndag har jag samlat de främsta teorierna som figurerar, och jag har även pratat med två experter på fallet. En av dem, Anders Jallai, sitter i riksdagens Estoniagrupp. Han sammanfattade ganska bra varför så många fortsätter att engagera sig i fallet:

Därför att det inte finns några bevis för det av haveriutredningen presenterade olycksförloppet. För att kunna bevisa det måste vraket bärgas eller näst bäst: en ordentlig dokumentation göras.

Skärmavbild 2014-09-26 kl. 17.54.23

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s