En UBÅT I Gävle Hamn?

En misstänkt ubåt fångades på en ekolodsbild i Gävle hamn 2017. Har pratat med Nils-Ove Jansson, före detta chef för Försvarsstabens underrättelseavdelning, som har en minst sagt skrämmande förklaring till incidenten. Enligt honom var det Ryssland som var på obehörigt besök, för att rekognoscera inför en potentiell katastrof:

Min övertygelse är att det rör sig om en dykfarkost av typen Triton NN. De finns bara på det ryska, marina Spetsnaz-förbundet i Kaliningrad, och om man går in så djupt i en hamn är det för att lösa en viktig operativ uppgift. Den enda uppgift jag kan se är att förbereda inför att lägga ut en atommina.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s