Malmberget

Jag åkte upp till Malmberget förra helgen – 18 timmar med tåg upp, 15 timmar med tåg hem – för att intervjua Björn, 73. Hans hus ska flyttas sju kilometer nästa höst, till samhället Koskullskulle, eftersom i stort sett hela Malmberget kommer att försvinna på grund av att gruvan under samhället ska byggas ut.

Det var vemodigt att besöka en bygd som är så uppenbart på väg bort. Björn och många med honom älskar att bo i Malmberget, och sörjer att behöva flytta:

När jag flyttade hit tänkte jag nog att jag skulle bo här resten av livet. Jag skulle inte vilja bo någon annanstans.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-03-kl-19-27-53

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s