För Sverige (och USA) i Nordkorea

Att vara Sveriges ambassadör i Nordkorea är inget dussinjobb direkt. Därför var det kul och intressant att intervjua mannen ifråga, Torkel Stiernlöf, i en artikel som lades upp på Aftonbladet Plus igår.

Jag visste det inte innan, men den svenska ambassaden i Pyongyang fungerar även som “skyddsmakt” för USA. När amerikanska medborgare grips i Nordkorea för olika påstådda “brott mot staten” (något som händer med jämna mellanrum), är det alltså Sverige som räcker ut en hjälpande hand. Detta beror på att USA och Nordkorea helt saknar diplomatiska relationer:

Så snart vi hör om ett frihetsberövande söker vi få träffa personen och se på vilket sätt vi kan underlätta dennes situation. Inte minst handlar det om att visa den frihetsberövade att hen inte är bortglömd av omvärlden och värna hens rättigheter.

Skärmavbild 2016-03-25 kl. 15.51.41

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s