Varför blir man terrorist?

I går dödades som bekant minst ett trettiotal människor vid två separata terrorattacker i Bryssel. De här händelserna börjar bli vardag nu, vilket i sig är skrämmande. Minst lika skrämmande är att ingen tycks veta hur vi ska komma till bukt med problemet.

I en artikel på Aftonbladet Plus idag har jag pratat med tre experter som försöker reda ut vilka faktorer som spelar in när en terrorist formas. Det är en oerhört komplex fråga, men jag tycker alla tre sa bra och intressanta saker. Bland annat religionsvetaren Simon Sorgenfrei, som sa detta om vårt moderna samhälle:

Vi lever i en otroligt komplex tid som utmärks av globalisering, migration och värdekonflikter. Vad värdesätter vi, vad är det som är viktigt, vilka har rätt och vilka har fel? Många upplever att allt detta flyter, och det kan skapa förvirring och ångest. Då kan det finnas en trygghet i att söka sig till svartvita ideologier, som målar upp världen i ont och gott.

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 14.32.19

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s