Stulen identitet

Har gjort en artikelserie i tre delar om id-kapningar som rullade på Aftonbladet Plus den gångna veckan, och i dagens papperstidning (del ett och halva tvåan). Att stjäla någons identitet hör till det snabbast växande brotten i landet just nu, och de experter jag pratade med menar att Sverige som samhälle har dåligt inbyggda skydd för att skydda individen från att drabbas.

I del ett pratade jag med Johan Viktor, en före detta yrkeskriminell som förklarade hur id-kapningar går till från brottslingars perspektiv.

I del två pratade jag med en kvinna som fick sitt id kapat av en tjuv som sedan köpte varor på nätet i hennes namn, och i den tredje delen intervjuade jag Leif, 76, som råkade ut för så kallad lagfartskapning: när han vaknade upp en dag hade tjuvar helt enkelt tagit över hans sommarstuga genom att skriva över lagfarten på den till sig själva med hjälp av en förfalskad namnteckning. Som han sa:

Jag är gammal pensionär, och så ska man leva de åren i oro. Det var en mardröm.

FullSizeRender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s