Den vassa eggen 30

I morgon har det gått 30 år sen Ulf Lundell släppte den skiva som många håller som hans mästerverk: “Den vassa eggen”. Jag berättar historien bakom hans skilsmässoepos i dagens Aftonbladet, och det är en minst sagt stormig historia: inspelningarna försenades och flyttades från Köpenhamn till Stockholm på grund av Lundells alkoholism.

Men det blev som bekant en lysande platta. Jag lyckades inte få tag på Lundell själv till mitt dokument, men jag pratade med skivans producent Lasse Lindbom och två av de mer framstående musikerna på skivan: Niklas Strömstedt (klaviatur) och Janne Bark (gitarr). I detta nu sitter jag med titelspåret i mina hörlurar när jag jobbar – den låten innehåller några av Lundells enklaste men mest drabbande textrader:

Jag ville dej aldrig nåt illa
men jag gjorde ont ändå
Det är bäst nu att jag håller mej stilla
nu när jag vet hur det kan gå

FullSizeRender-16

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s