Jehovas Vittnen

I helgen fylldes Friends Arena i Solna av Jehovas Vittnen. Tre dagar i rad flockade 50 000 medlemmar av det kontroversiella, religiösa samfundet till Sveriges nationalarena i fotboll för att delta i ett jätteseminarium om Jesus.

Jag åkte dit i fredags och skrev om detta i en lång artikel som lades upp på Aftonbladet Plus nu i eftermiddag. Det var ett intressant möte där jag blev vänligt mottagen, men också ett svårt uppdrag som journalist: å ena sidan ligger det så klart i nyhetsvärde i att bevaka en av de största religiösa träffarna i svensk historia. Men å andra sidan är det snudd på omöjligt att skriva om Jehovas Vittnen utan att också redogöra för den massiva kritik som riktas mot dem. För att skapa balans i min artikel pratade jag även med Noomi Andemark på Hjälpkällan, ett före detta “vittne” som numera jobbar för att hjälpa människor som vill lämna slutna organisationer. Hon förklarade på ett bra sätt varför hon, och många andra, är så kritiska mot dem:

Barn som växer upp med Jehovas vittnen har ingen gemenskap med andra människor som inte delar tron. Det gör att man kan ifrågasätta ifall de barnen har den religionsfrihet som de är berättigade till enligt lag.

Skärmavbild 2015-07-05 kl. 16.03.56

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s