Record Store Day

Skivbutiker var en viktig och självklar del av min uppväxt. Till och med i hålan Tärnsjö (2000 pers) fanns det en liten avdelning i tobaksaffären där man sålde vinylplattor (den allra första jag köpte: “Varje liten droppe regn”-EP:n av The Herrey’s typ 1984. Jag var inte så cutting edge på den tiden).

Idag är skivbutiker ett snudd på utdött släkte; därför är det viktigt och vackert att de uppmärksammas under dagens “Record Store Day”. Själv ska jag pallra mig ner till Skivbörsen här i Västerås och köpa något senare i eftermiddag.

Skrev ett knäck om Record Store Day, och om särskilt värdefulla vinylskivor, för Aftonbladet Plus som lades upp igår. Pratade med Stefan Jacobson, ägare för den ansedda Stockholmsbutiken Pet Sounds, som berättade det att det idag bara finns cirka fem skivbutiker vardera i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö:

– Med en riktig skivbutik menar jag en affär som har ett stort sortiment av både gammalt och nytt, och som har öppet sex dagar i veckan. Att driva en skivbutik dessa dagar har blivit lite av ett kall, vi som jobbar här står ju också för en kompetens och kunskap som man inte hittar annars.

Skärmavbild 2015-04-18 kl. 13.03.53

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s