Star wars

Kinas rymdprogram är starkt på gång, vilket jag har skrivit 6000 tecken om för Aftonbladet Plus nu i veckan. 2022 planerar världens största diktatur att ha en egen rymdstation i omloppsbana runt Jorden, vilket vissa ser som ett militärt hot mot västvärlden och demokratin.

Rymden som slagfält, alltså, eller åtminstone som en arena där olika styrelseskick spänner musklerna. Men rymden borde ju först och främst bara vara något som vi alla borde enas om att utforska, tillsammans, för att lära oss mer om vårt ursprung och vart vi är på väg.

Jag skrev om den aspekten också nu i veckan. Två kometer – en som nyligen passerade en hårsmån från Mars, och en som en rymdsond från ESA ska försöka landa på den 12 november – kan enligt experter lära oss mer om hur livet på Jorden uppstod. Jag pratade med en docent i astronomi på Stockholms universitet vid namn Alexis Brandeker om komet nummer två:

Det som är speciellt med den här kometen är att man tror att den innehåller materia som är helt orörd och opåverkad sedan solsystemet bildades. Dess material och mineraler kan ge oss information om hur solsystemet såg ut för fyra och en halv miljarder år sedan.

Skärmavbild 2014-10-31 kl. 21.57.01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s