Drömmen om stjärnorna

Under den gångna veckan har jag bland annat skrivit två knäck för Aftonbladet Plus som har med samma längtan att göra. För två år sen var vi många som följde den österrikiske fallskärmshopparen Felix Baumgartner när han hoppade från 39 kilometer upp i stratosfären.

Inom tio år kan ett gäng glada danskar slå ett annat sorts världsrekord: ett projekt vid namn Copenhagen Suborbitals siktar nämligen på att bli de första privatpersonerna att skicka upp en människa i rymden.

Vitt skilda berättelser. Samma drivkraft: stjärnorna.

Det är lite lustigt, för dansken Mads Wilson på Copenhagen Suborbitals började prata om just Felix Baumgartner när jag intervjuade honom, ovetandes om att jag precis hade skrivit en artikel om honom. Det var nämligen viktigt för Mads att betona att Baumgartner “bara” hade hoppat från stratosfären – inte från den riktiga rymden (som börjar 100 kilometer från jordens yta, med den så kallade Karmanlinjen):

Inte för att förta något som Felix gjorde, för det var stort i sig, men det där är inte rymden. Vi ska upp i rymden, på riktigt.

heat1600_TDSII_version3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s