En vingklippt fågel

I dag har jag skrivit ett dokument om krisen i SAS för Aftonbladet Ekonomi (går att läsa HÄR om man är Plus-kund). Näringslivsjournalistik ligger utanför min bekvämlighetszon, vilket gjorde det här knäcket extra utmanande och roligt att skriva. Och det är först nu som jag på fullt allvar inser hur allvarligt läget är för vår gamla inhemska trotjänare.

När jag var sex år gammal och flög över Atlanten för första gången var det med SAS. När jag och familjen åkte till Grekland för två år sedan var det med SAS. Men det finns en verklig risk att SAS kommer att försvinna inom en snar framtid, åtminstone i sin nuvarande form.

Förlusterna de har gjort sedan millennieskiftet är så enorma att de är svåra att ta in: under perioden 2000-2010 förlorade företaget i runda tal 15,5 miljarder kronor och bad aktieägarna om 11 miljarder kronor i nytt kapital. Och då har vi inte tagit med den senaste kvartalsrapporten, där man redovisade en förlust på ytterligare en dryg miljard.

“Nattsvart mörker”, indeed.

bild-9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s