Covid, the never ending story

Skriver i dagens Aftonbladet om att antalet coronafall i Sverige just nu ökar, vilket går stick i stäv mot vad forskarna hade förutspått. Eftersom luftvägssjukdomar är säsongsberoende har sommaren generellt sett visat sig vara en period då spridningen av covid-19 minskar, men redan nu ser man alltså tvärtom en ökning av viruset. Detta har man bland annat gjort efter att mäta virushalter i avloppsvatten på olika ställen i landet.

Anledningen till detta trendbrott är en ny, särskilt smittsam version av omikron – det vill säga den variant av sars-cov-2 som är det virus som orsakar covid-19.

Jag har pratat med Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, som bland annat säger följande om den nya varianten:

Det är förväntat att viruset förändrar sig för att ta sig förbi immunförsvaret. När tillräckligt många är immuna – dels av vaccin eller för att de har varit sjuka – hittar viruset nya sätt att smitta på. Det man kan säga om den nya BA.5-varianten är att den är ganska lik BA.2 som är den variant som har dominerat helt i Sverige och Europa den senaste månaden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s