En varning i elfte timmen

I dagens Aftonbladet har jag gjort en stor intervju med Johan Rockström, professor i miljövetenskap som fick ett stort publikt genombrott tidigare i somras via sitt “Sommar”-prat i P1 om klimathotet. Det  var fascinerande att träffa någon som är så kunnig om det han pratar om, och som brinner så djupt för den här planeten.

Det Rockström pratar om kan låta dystert – bland annat varnar han för att Jordens medeltemperatur kommer att vara fyra grader högre år 2100 om vi inte slutar bli oljeberoende – men han är fortfarande optimistisk om att världens ledare kommer att lägga om sin miljöpolitik och vända den här skutan åt rätt håll innan det är för sent:

Vi lämnade inte stenåldern för att stenarna tog slut, utan för att vi kom på ­något smartare. På samma sätt kommer vi att lämna oljan bakom oss.

FullSizeRender-13

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s